Paisatge d'Aranyonet, mar de muntanyes, fotografia del projecte Paisatge i llegenda del comte Arnau

La llegenda del comte Arnau

El comte Arnau és un dels mites folklòrics i literaris més importants de Catalunya. La llegenda es originaria del Ripollès, on es mantenia molt viva i arrelada fins a inicis del s XX.

Arnau s’apareix després de mort, en dies senyalats, cap al tard o en nits de tempesta, encès de foc i muntat damunt d’un cavall de flames. Molts eren els que deien haver-lo vist o sentit. Gairebé sempre va acompanyat de gossos i bèsties salvatges que corren al seu voltant. Característiques aquestes que comparteix amb un altre personatge llegendari de les nostres muntanyes: el Mal Caçador.

Però si em arribat a conèixer la llegenda mes enllà del seu àmbit original, i aquesta ha perdurat en el temps, ha sigut gràcies a una cançó popular, que ha estat el seu principal vehicle de difusió.

El 1853 la cançó del comte Arnau va ser publicada per primer cop al llibre de Manuel Milà i Fontanals Observaciones sobre la poesía popular catalana juntament amb notes relatives a la llegenda.

La cançó te la forma d’un diàleg entre Arnau i la seva vídua. Arnau se’ns presenta com una ànima condemnada que de sobte s’apareix a la seva muller, mentres ella fa la vetlla tota sola a la seva cambra. El comte, encés de foc, s’interessa pels assumptes de la casa i demana de veure a les filles. A mitja nit, en sentir el cant del gall, el comte s’acomiada de la seva muller i vol donar-li la mà, ella s’hi nega, temerosa de que la pugui cremar. Arnau marxa muntat en el seu cavall infernal, que s’alimenta d’ànimes damnades.
A mitja cançó, la dona vol conèixer el motiu per el que ha estat condemnat, i quan li pregunta, ell li respón: “per soldades mal pagades”. Es aquesta circumstància, la causa de la seva damnació, el que, en paraules de Josep Romeu i Figueras, fa de la cançó del comte Arnau una creació única en el folklore de les ànimes en pena, producte únic d’un país i d’una mentalitat determinada.

Aquest sentit rígid i terrible de la justícia, del manteniment de la paraula donada i de la fidelitat en el contracte, essent l’incompliment de tot això justificació del càstig més atroç i esfereïdor per tota una eternitat, és el sentit de la cançó i és el nostre sentit com a poble i com a temperament.

Josep Romeu Figueras, El comte Arnau, la formació d’un mite

Després de la publicació de la cançó, aquesta desperta l’interes d’escriptors i poetes de mes enllà del seu àmbit local. El primer autor que recreà la figura del comte Arnau com a personatge literari va ser Victor Balaguer, qui escriu un relat curt, publicat per primer cop, en castellà, el 1858 al seu llibre Amor a la patria i posteriorment en català, al 1883, a la revista La Renaixença.

El relat de Balaguer, inspirat en la cançó i en les notes de Manuel Milà i Fontanals, esdevé la base a partir de la que es construeix el mite literari. En aquest relat, influenciat pel Romanticisme, Balaguer connecta la llegenda del comte amb la tradició dels escàndols i posterior expulsió de les monges del monestir de Sant Joan de les Abadesses, l’any 1071. Fent de l’abadessa Adalaisa l’amant del comte Arnau. Introduint una característica que ha acompanyat des d’aleshores a la llegenda del comte Arnau.

Després de Balaguer molts d’altres escriptors i poetes s’inspiraren enla figura del comte Arnau i seguiren desenvolupant el seu mite literari. Entre ells podem destacar:

  • Jacint Verdaguer, que a l’estiu de 1878 realitza una estada al santuari de Montgrony, fent tot un seguit d’excursions als llocs vinculats a la llegenda i recollint rondalles i històries de primera ma de la gent del lloc.
  • Joan Maragall, per a qui el personatge del comte va ser un tema recorrent en la seva obra, publicant els poemes del comte Arnau en tres llibres diferents: Visions i Cants al 1900, Enllà al 1906 i Seqüencies al 1911.
  • Josep Maria de Sagarra i Castellarnau, qui publica el 1928 el comte Arnau, poema de gairebé 10.000 versos d’extensió.

Aquesta fotografia forma part de l’exposició Paisatge i Llegenda del comte Arnau, i del llibre El comte Arnau, paisatge i llegenda, juntament amb 37 fotografies mes.


Comments:0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *